от Accord » 12 Ное 2012 16:42
Здравейте,
Рядко, тоест почти никога не пиша тук, но този път темата ми се видя доста любопитна.
Самата идея за такива далечни полети е доста интересна, но предвид минали опити в БГ, реалност в днешно време...изглежда като невъзможна. Въпреки това, според мен, си заслужава опита, особено ако имаш достъп до изгоден капитал - ПИБ. Както изглежда, някои от хората там са фенове на авиацията и може би и това движещ фактор.
Любопитен е отговорът на въпроса относно концепцията им, ако има такава. Тук за момента можем само да спекулираме. Аз виждам два варианта - сезонни редовни полети ( Май - Септември) и през останалото време самолета си намира полети от някъде си в мюсулманския свят до Мека и други подобни екзотични дестинации. В такъв вид работа да намират, имат опит в тази авиокомпания. В този вариант, ако не се залага другаде да се уплътнява самолета, то аз виждам наемане на мокър лизинг за по 4-5 месеца от друг оператор... тоест, наемат го, ако имат необходимия брой резервации, за да си струва наемането на самолета. Все пак, аз не виждам достатъчно O&D трафик...даже и за летните месеци, а няма кой друг да им докарва трафик за там?!
Втория вариант! Както някой вече спомена, е трансформирането на BH в авиокомпания за редовни полети и да опитат да създадат дестинации предимно из Югоизточна Европа, Близък Изток, Северна Африка и държави като Грузия, Армения и прочие..
Ще кажете, че нямат шанс - конкуренция голяма и трафик през София няма. Аз смятам,че и за двете си има лекарство - маркетинг и добър финансов ресурс за стартиране. Също така, според много хора в този бранш, трафик се създава (в последния брой на ATW го твърдят и от екипа на FastJet, а те са същите създали Изиджет), а също така и се пренасочва от съществуващи вече хъбове.На кой не му е писнало от претоварните хъбове и не би минал през по-спокойно летище, ако и цената е конкурентна?! Въпрос на маркетинг, концепция, пари, честоти и кадърен мениджърски състав. Не, че и тогава е гарантирано, но съм ЗА това да се пробва!
Естествено, ми се струва при този втори вариант, че нещата са започнали отзад напред. Не трябваше ли пръво да се развие редовната мрежа от къси полети, пък после през океана или някоя далечна екзотична източна дестинация?! Също така, извън ЕС, ще им се наложи да ги одобрят за дадена дестинация, предвид двустранните междуправителствени спорузомения... Доста задачи за решаване преди да стартират и къси полети. За мен, мениджърските екипи в бг чартърните авиокомпании, показаха, че ги бива и имат потенциал. Не мисля, че само с обяснението, че се перат едни пари, може да се обощи съществуването на цялата ни гражданска авиация. Малко ми звучи повърхностно!
Относно техниката:
Мисля, че най-евтиния вариант, който на този етап ги устройва икономически, е А340. Евтин за наемане, поради постепенното му изкарване от флотилиите на големите играчи, но все още достатъчно ефективен икономически. Все пак го ползват компании като Туркиш, Емирейтс, Луфтханза, Иберия... Естествено, не визирам 500 и 600 модификациите. Не на последно място, ако има значение, този самолет е с модификация на двигателите CFM56?! А320-те им, не са ли с други модификации на CFM56?! Тоест малко или много ще ги улесни в подръжката.
Друг вариант е Boeing 767-300ER... по абсолютно същите причини като горния, но без двигателите. Тук, евентуален проблем би било сертифицираното по ETOPS и първоначалните ограничение съпроводени от това. Трети вариант за самолет е естествено, икономическата звезда за такъв тип полети - А330, но поради тази причина, едва ли могат го намерят лесно и на изгоден лизинг за тях..освен ако нямат много излишен капитал. Особено, ако ги правят сериозно нещата и вземат два броя!
Първо, обаче, да видим дали изобщо ще се стигне до нещо..може би първо FB трябва да изчезне и някой/и се подготвят за това, като за всеки случай подготвят и далечен полет по някаква причина?!