от merlin » 09 Мар 2012 03:29
Аз пък не виждам нищо нередно в начина, по който се отнасят с пилотите си. На пилоти от гражданската авиация не трябва да се гледа не като на нещо екслузивно, а като нормална отговорна работа. Това, което са са били пилотите в началото на авиацията е отдавна минало,а днес са според мен космонавтите-елитна лига от хора, където се плаща много и се изисква още повече.
Ако сравниш един пилот от Ryanair и един мениджър от Нестле, то ситуацията е същата-пращат те, където те решат и не винаги ти плащат супер, но все се намира хора да работят за тях.
Проблема на пилоти и стюарди е, че те очакват някога да работят по междуконтинентални полети, да имат 2-3 дни lay over в Ню йорк, Сингапур и тнт, но не всички ще стигнат до там, както впрочем е при всяка професия.
Ще летя с тях от Венеция до Палермо, а само те ми предлагаха удобни полети на 1/3 от цената на Алиталия, където впрочем не съм попадал на по-добро обслужване. Това, което предлагат, просто е ниша, която те са разработили най-добре, а и да бъдем честни 90% от стандартните авиокомпании са полудържавни организации, които, както се вижда,са на загуба-при Луфтханза, където е мечта на много пилоти да работят, е точно заради пилотски бонуси/пенсионни компенсации и тнт (по-точно в AUA).
Същите стандартни превозвачи чрез лобиране (наемане на политици в бордовете им) блокират либерализация на основните им летища и отпускане на удобни слотове на нискотарифни компании, защото ги е страх от конкуренцията. Най-добър пример тук е AF и техните места в борда на Шарл дьо Гол...
МОЛ "изнудва" местни организации/власти да го субсидарат по някои линии или да отворят за своя сметка някоя забравена от бога (или американците) база и да я направят на гражданско летище, но никой не споменава помпането на пари в главните летища, понякога без резултат или с прекалено големи вложения (летището във Виена щеше да струва 400млн., а сега е около 1млрд. евро с 2-3 години закъснение).
Ако има либерализация в авиобизнеса, то не Ryanair е черната овца, а компании като Austrian, Alitalia, LOT, CSA, Olympic, тнт. които трябваше да са фалирали (Malev), а не да се поддържат на изкуствено дишане с наливане на държавни пари, за съжаление ЕК има двоен аршин за тези работи и за някои може, а за други не, което пак ни довежда да политака, ако трябва да оставим числата да говорят, то ирландците са го показали сами в годишния си отчет.
Хората, работещи за тях,трябва да помислят, дали щяха да работят на летище/в самолет, ако такива компании не съществуваха, а ако искат повече, то времето ще покаже кой, къде и за колко пари, както казваше един професор в университета ми.