Авиационните музеи у нас и по света

Авиационните музеи у нас и по света

Мнениеот RGG » 13 Яну 2009 18:25

Аватар
RGG
най-спотър

Мнениеот Chavdar » 13 Яну 2009 20:18

Ти отваряш една тема в, която някои от тука пишещите хора са косвено въвлечени. С две думи в България държавата е тотално абдикирала от Музея на авиацията в Пловдив. Незнам скоро дали си ходил в музея, състоянието на експонатите е плачевно. За това в началото на 2008 беше подета инициатива за тяхното възтановяване от авио ентусиасти.В резултат на това през 2008 пооправихме 6 самолета. Средствата за възтановяването им са основно от дарения.
Скоро до колкото разбрах ще има сайт и музея с подробна информация за ситуацията окло него.
А иначе ето и снимки на първия възстановен самолет:
Преди....

След...
Chavdar
супер спотър

Мнениеот RGG » 13 Яну 2009 20:37

Добър вечер, Чавдар,

през лятото бях последно в музея, ако работиш там, може даже да си спомняш посещението ми, бях с един софийски Форд и аз, и приятелката ми много искахме да видим Ан-24... даже твои колеги или може би самият ти, донесеоха техническа стълба, за да можем да се качим. Този жест тогава наистина ме трогна. Ако погледнеш в книгата за посетители между 5ти и 10ти Август, ще видиш, какво сме написали, по инициалите ще ме познаеш, до ден днешен е валидно и е най-искрено.
Създадох групата именно, за да могат да се кажат многото истини, касаещи авиационната история и мястото за нейно сахранение - авиомузеите.
За състоянието на експонатите - сам видях, как някои самолети са полуразрушени от времето и атмосферата. Трагично е, ужасно е, тъжно е, че също така в този хубав, летен, ваканционен ден за престой 2-3 часа около летището и музея не видях нито една група деца, младежи, родители с деца или каквото и да е да посещава музея. Нито слънцето, нито деня, нито сезона са виновни за това. Отговорно казвам, че много от нас в този форум, са ходили километри пеша като деца, са чакали часове по тогава пустите летища за да видят самолет. Но явно тогава чалгарщината не се беше превърнала в епидемия при нас....
Последна промяна RGG на 13 Яну 2009 20:51, променена общо 3 пъти
Аватар
RGG
най-спотър

Мнениеот apostol » 13 Яну 2009 20:39

bravo :!:
apostol
най-спотър

Мнениеот naskopc » 13 Яну 2009 21:01

Чавдаре, можеш ли да пуснеш снимки тук и на другите въстановени експонати. Не съм ги виждал защото не мога да влизам във форума на групата а не съм идвал в Музея от деня в който си напрвил първата снимка.
Аватар
naskopc
супер спотър

Мнениеот Chavdar » 13 Яну 2009 21:37

Chavdar
супер спотър

Мнениеот RGG » 14 Яну 2009 12:00

Длъжен съм да отбележа, че вашия Ан-24 е много, много запазен, поне пилотската кабина е супер, не липсва нищо! Ето това е музеен експонат - напълно функционален самолет, изложен за публиката!!
Аватар
RGG
най-спотър

Мнениеот Chavdar » 18 Яну 2009 13:50

Доста от експонатите, като оборудване в пилотската кабина, а и не само са запазени даже в, някой от тях може да се намерят и часвниците които са на приборното табло. А при бракуването по поделенията на самолети първо те са изчезвали. Например съм въждъл авиационнен часовник в жигула монтиран :D .
Обещаните снимки на Наско:

Има още един Як-23,на които не съм му сложил снимка и един спортен Злин, който скоро ще снимам и сложа.
А ето същите самолети как са изглеждали преди за Як-23 основното беше изработване на фанари и за двата, че бяха пълна трагедия.
http://pic.bgspotters.net/?id=255
http://pic.bgspotters.net/?id=10906
http://pic.bgspotters.net/?id=3596
Chavdar
супер спотър

Мнениеот naskopc » 19 Яну 2009 11:38

Благодаря ти за снимките! При първа възможност ще дойда да ги видя на живо.

П.С

Поздравления за всички взели участие за реставрацията на самолетите!
Аватар
naskopc
супер спотър

Мнениеот Георги Николов » 19 Яну 2009 11:53

Браво момчета! Много добре, че се грижите за старите самолети. Чета информация за създаване на компании в Източна Европа за реставриране на стари самолети. Сега пазара замря, но преди 2 години, те се издържаха от продажба на реставрираните самолети. С парите от продадените се реставрират и самолети за музеи в техните страни. Дано, скоро настъпи и в България времето, да имаме летящи стари самолети .
Мислили ли сте за подобна компания?
Аватар
Георги Николов
супер спотър

Мнениеот King_Rat » 24 Яну 2009 15:37

Куда вас, сударь, к черту занесло?
Неужто вам покой не по карману?
Аватар
King_Rat
спотър

Мнениеот dimovlz » 26 Яну 2009 11:18

In Tupolev veritas