от europeandj » 15 Окт 2016 11:07
Ето и едно включване от мен по темата, след като изчетох последните 2 страници наведнъж.
По отношение на Bottle neck на пистата - не мисля! Простичък пример е LHR, което с 2 писти е най-натовареното летище в Европа. Ситуацията в София не мисля, че някога ще достигне до там, че пистата да не е достатъчна. Втори пример: BOJ през Август (2 пъти по-натоварено от София). Освен това тук имаме ясно изразено движение: WZZ, RYR, LZB тръгват с по 3 до 7 самолета сутринта между 5:30 и 8:00, когато няма кацащи самолети с изключение на Варна/Бургас полета. После всеки от тези самолети се връща в сравнително различен час за да изпълни втора ротация.
За терминалите: Аз смятам, че Т1 в момента е най-голямата излагация за държавата ни. Мисля, че скоро той ще поеме повече от 50% от трафика на летището. Състоянието му е окаяно, грозно и старо. Пропусклиостта му е незадоволителна. Категорично не се справя с възложения му капацитет. Забелязах, че са сложили някакъв изход 1А, който май преди го нямаше, ама не съм видял да се ползва, както и изход 7, който също изглежда някак допълнително направен.
За мен има само едно добро решение за ситуацията, което си го мисля от години и знам, че изисква много средства, но сега е моментът, тъй като с тази експанзия се очакват и приходи. Нали?!.
Аз лично си представям следното разширение на Т2:
*В западната част на терминала между кулата и ръкав А1 леко разширение и монтиране на ръкав А2 към стоянка 11 + разширено пространство на долния етаж за още 3 багажни ленти примерно..
*В северната част монтиране на ръкави към стоянки 4, 5 и 6 (ръкав към стоянки 4 и 6 са си предвидени и по план).
*В източната част - генерално преустройство: Разширение на терминала към парка с още 10-20 чек-ин гишета до колкото е възможно, тъй като теренът е труден. Премахване на изход D1 и на негово място се прави втори скенер с 5-6 рамки откъдето да се излиза някъде близо до сегашния изход C1, като оттам вече надясно (в посока изток) може да се направи един приземен concourse разположен на мястото, където в момента са онези фигурки вълнообразните в парка. От там вече на рульожката, която е между de-icing площадката и Т2 могат да се направят по мое виждане 5-6 стоянки, които да се обслужват пешеходно от бъдещия приземен concourse, който споменах източно от изход C1.
*След евентуалното ни приемане в шенген сегашният security check може да се изнесе навътре към сегашните гишета за паспортен контрол и така да се удвои броят на рамките, а изход D1 тогава няма да е необходим, защото полетите за Варна и Бургас ще си минават през шенгенската зона на летището.
След което веднагически Т1 се събаря без никакви възражения, като например, че бил паметник на културата и т.н. и на него се предвижда един чисто нов терминал, който да се застрои дори част от рульожката N и стоянките поне от 19 до 28 да ги захрани с ръкави, а на приземния си етаж да има поне още 10 автобусни гейта, а защо не и да се построи дори по-голям терминал.
Една такава идея според мен ще ни "върже гащите" за първите няколко години, като пътниците ще минават през Терминал на 10 години, а не такъв на 50+ години и няма да се излагаме, като значително ще се увеличи и пропускливостта.
Бъдещият по-голям Т1 вече ще може да покрие нуждите на летището в близките там 20-30-40 години...
Не претендирам да съм добре запознат с летището, но ми се струва, че няма технически пречки да се направи нещо подобно.