Летище София - дейност

Re: Летище София - дейност

Мнениеот Topfly » 15 Окт 2016 10:03

Topfly
супер спотър

Мнениеот Пароль » 15 Окт 2016 10:42

Пак си се напушил!
Пароль
супер спотър

Мнениеот europeandj » 15 Окт 2016 11:07

Ето и едно включване от мен по темата, след като изчетох последните 2 страници наведнъж.

По отношение на Bottle neck на пистата - не мисля! Простичък пример е LHR, което с 2 писти е най-натовареното летище в Европа. Ситуацията в София не мисля, че някога ще достигне до там, че пистата да не е достатъчна. Втори пример: BOJ през Август (2 пъти по-натоварено от София). Освен това тук имаме ясно изразено движение: WZZ, RYR, LZB тръгват с по 3 до 7 самолета сутринта между 5:30 и 8:00, когато няма кацащи самолети с изключение на Варна/Бургас полета. После всеки от тези самолети се връща в сравнително различен час за да изпълни втора ротация.

За терминалите: Аз смятам, че Т1 в момента е най-голямата излагация за държавата ни. Мисля, че скоро той ще поеме повече от 50% от трафика на летището. Състоянието му е окаяно, грозно и старо. Пропусклиостта му е незадоволителна. Категорично не се справя с възложения му капацитет. Забелязах, че са сложили някакъв изход 1А, който май преди го нямаше, ама не съм видял да се ползва, както и изход 7, който също изглежда някак допълнително направен.

За мен има само едно добро решение за ситуацията, което си го мисля от години и знам, че изисква много средства, но сега е моментът, тъй като с тази експанзия се очакват и приходи. Нали?!.

Аз лично си представям следното разширение на Т2:
*В западната част на терминала между кулата и ръкав А1 леко разширение и монтиране на ръкав А2 към стоянка 11 + разширено пространство на долния етаж за още 3 багажни ленти примерно..
*В северната част монтиране на ръкави към стоянки 4, 5 и 6 (ръкав към стоянки 4 и 6 са си предвидени и по план).
*В източната част - генерално преустройство: Разширение на терминала към парка с още 10-20 чек-ин гишета до колкото е възможно, тъй като теренът е труден. Премахване на изход D1 и на негово място се прави втори скенер с 5-6 рамки откъдето да се излиза някъде близо до сегашния изход C1, като оттам вече надясно (в посока изток) може да се направи един приземен concourse разположен на мястото, където в момента са онези фигурки вълнообразните в парка. От там вече на рульожката, която е между de-icing площадката и Т2 могат да се направят по мое виждане 5-6 стоянки, които да се обслужват пешеходно от бъдещия приземен concourse, който споменах източно от изход C1.
*След евентуалното ни приемане в шенген сегашният security check може да се изнесе навътре към сегашните гишета за паспортен контрол и така да се удвои броят на рамките, а изход D1 тогава няма да е необходим, защото полетите за Варна и Бургас ще си минават през шенгенската зона на летището.

След което веднагически Т1 се събаря без никакви възражения, като например, че бил паметник на културата и т.н. и на него се предвижда един чисто нов терминал, който да се застрои дори част от рульожката N и стоянките поне от 19 до 28 да ги захрани с ръкави, а на приземния си етаж да има поне още 10 автобусни гейта, а защо не и да се построи дори по-голям терминал.

Една такава идея според мен ще ни "върже гащите" за първите няколко години, като пътниците ще минават през Терминал на 10 години, а не такъв на 50+ години и няма да се излагаме, като значително ще се увеличи и пропускливостта.
Бъдещият по-голям Т1 вече ще може да покрие нуждите на летището в близките там 20-30-40 години...

Не претендирам да съм добре запознат с летището, но ми се струва, че няма технически пречки да се направи нещо подобно.
Аватар
europeandj
супер спотър

Мнениеот pumana » 15 Окт 2016 11:20

Аз пък мисля, че Т1 не трябва да се събаря. Мястото му е удобно и наоколо изникнаха доста хотели, което го прави подходящ за трансферни полети. По подобие на парка на Т2 трябва и паркът на правителствения терминал да се отвори за всички граждани и мястото да се постегне. Иначе излагации са по скоро безумните бараки между терминал 1 и 2, цялото място трябва сериозно да се разчисти.
Ясно че градския транспорт е отчайващ, но това не задължение на летището, а на заспалата кметица. Един трамвай от метростанция Искърско шосе ще оправи работата, ама не го виждам да се случи скоро. Поне директен автобус да пуснат само за Т1 пак няма да е лошо, но и това не го виждам, нещата в общината ако изобщо се случат стават след като вече няма нужда от тях.
pumana
най-спотър

Мнениеот europeandj » 15 Окт 2016 11:33

Аватар
europeandj
супер спотър

Мнениеот Topfly » 15 Окт 2016 12:20

Topfly
супер спотър

Мнениеот pumana » 15 Окт 2016 13:34

Защо да го разрушаваме, като може да го интегрираме в един бъдещ терминал. Терминалът си е ок, най-важното е че е на удобно място до бъдещата Източна тангента, по която директно ще се излиза на Северната тангента и от там по магистралната мрежа ще се излиза за цяла България. Според мен не Т1 трябва да се събаря, а митницата не и е мястото там. Целият сегашен Т1 може да е пристигащи, а на мястото на митницата да се построи като едно Г нова част за заминаващи. Така 4 стоянки ще дойдат от близката страна на транзитната улица и ще могат да се обслужват без автобуси. Т2 е забит до река Искър и пистата и мястото му не е удобно за много трафик. Не трябва да се повтаря грешката в Пловдив, където терминалът го построиха на мястото на стария да спестят някой лев, вместо да е от западната страна на пистата за да има директно гара на жп линията. Колкото по комуникативно и лесно се връзва местоположението на терминала със съществуващата инфра на града, толкова по-добре.
pumana
най-спотър

Мнениеот Topfly » 15 Окт 2016 13:51

Topfly
супер спотър

Мнениеот amcho » 15 Окт 2016 14:22

There's always a reason to fly...

Аватар
amcho
супер спотър

Мнениеот pumana » 15 Окт 2016 15:02

pumana
най-спотър

Мнениеот europeandj » 15 Окт 2016 17:22

Място за още паркинги има! В ниското, където е неизползваемият парк може да се вдигне паркинг на 4-5 етажа, който с няколко топли връзки да се свърже със съществуващия паркинг.

По отношение на пътната инфраструктура: Връзката на Т2 с околовръстното (източна тангента) коства едно надмостване на река Искър и може много лесно да се направи. Аз също мисля, че е важна една такава връзка, да не говорим, че на нас, хората които идваме от изток, за да хванем полет от София ще е супер удобно. За пътния възел, който е от бул. Брюксел към Т2, не знам защо се мотат. Мисля също така, че си е много добре проектиран, тъй като основният поток идва точно от юг по бул.Брюксел. Хората, които идват от север могат да ползват сегашния булевард, който се използва за стигане до Т2.

Смятам, че с едно разширение Т2 ще поеме целия трафик за немалък период от време. След 2-3-5-10 години (в зависимост от трафика) може да се построи нов Т1 на мястото на стария. Аз лично не виждам смисъл нещо толкова морално остаряло като Т1 да се ремонтира. Аз не мисля и че може да бъде практично, тъй като тенденция е да се правят терминали на по 2-3-4 нива.
Аватар
europeandj
супер спотър

Мнениеот Toni » 15 Окт 2016 18:52

Много пъти сме говорили, че Т2 трябва да се разшири на изток. Това е логчната посока. Място има и не е проблем.
Не виждам никаквъв смисъл от Т1 защото връзката межди 1 и 2 е неудобна и трудна. Това реално са две отделни летища, ползващи обща пистова система. На негово място може да се направят много и различни неща. Адмистративни сгради, карго, хотели дори и търговски център.
100/143/310/319/320/321/733/735/73G/73H/762/AB6/CR9/DH8/E90/E95/F70/IL8/M82/S20/TU3/TU5/LZ-BTZ
Аватар
Toni
член на екипажа

Мнениеот Lozanoff » 15 Окт 2016 20:54

Lozanoff
най-спотър

Мнениеот europeandj » 16 Окт 2016 08:14

Аватар
europeandj
супер спотър