В последните дни бяхме свидетели на екстремни температури и обилни валежи. Това е чудесен повод, човек да си седи вкъщи и да се отдаде на размисъл.
И така, седейки вкъщи и отдавайки се на размисъл (доколкото съм способен) открих нещо подобно на "топлата вода" свързано с обработката на снимки за "изправяне на хоризонта".
Кривият хоризонт е нещо, което деформира пространствената ориентация на заснетия обект и създава една квази достовертност на снимката. Проблемът в случая, е че обработената снимката е извадена от контекста на действителността и зрителят може да бъде подведен лесно.
Ще дам пример с една аматьорски направена постановка, но се надявам тя да е достатъчно ясна и убедителна за тезата, която защитавам.
Нека да си представим писта, самолет, вертикална структура (добре е това да е сграда (разните стълбове и подобни, не винаги са вертикални)) и позицията на снимащия спрямо тях.

Когато самолетът е в профил, нещата са ясни. Пистата е хоризонтална, сградата (тук ролята се изпълнява от радиатор за процесор) е вертикална.

Хайде сега да разгледаме случая когато самолета се приближава към позицията на снимащия:

Така изглеждат нещата преди да се намесим и да "изправим" хоризонта, ето така:

Пистата "изглежда" хоризонтална и всичко е "ОК". Да, ама не!!! както казваше един журналист роден през 1919г и превърнал се в класик.
Ето ви "хоризонталната" писта, но поглеждайки цялата картинка, имаме проблем с вертикалната структура!

Същото, но в обратен ред се случва, когато самолетът отминава позицията на снимащия.
Какво е вашето мнение по въпроса? Как "изправяте" хоризонта на вашите снимки? Питам от любопитство. Аз имам отговор за себе си и съм решил, кое е истината и кое я наподобява.