от Jair » 09 Мар 2012 22:25
Ами значи аз не мога да коментирам дали персонала им е експлоатиран. И честно казано не ме интересува. Докато се спазват всички изисквания за безопасност, работни часове и регулации, аз като краен клиент съм ок. Ако тия хора не са доволни, света е широк и никой с нищо не ги задължава да седят там. Да са си чели внимателно договорите, които са подписвали ако после очакванията им са се сблъскали с реалността. Как може да твърдиш, че си експлоатиран когато сам си се подписал, че си съгласен на условията? А и честно казано, рядко ще намериш човек, който да не се оплаква от шефа. Всичките сме недооценени, подритвани и експлоатирани.
И отказвам да базирам мнението си на единични епизодични случаи, особено пък от жълти блогове стартирани кой знае по каква причина, както и от линкнатия случай от теб със самоубийството. Доста тъжна история, да, ама защо реши че точно Раянеър са виновни? Човека е в развод, баща му умира, от раян еър не му дават работа...и ти решаваш, че ако не бяха раян еър всичко щеше да е цветя и рози. Дали пък първите две събития не оказват по-голяма драма в живота на човек от кофти работодател? Блоговете и повечето критики в по-голямата си част не трябва да се взимат насериозно, защото са писани от хора, които си нямат бегла представа нито с правата си, нито със това как работят нещата. Да не говорим и че такива може да намериш за абсолютно всяка компания и авиокомпания, потърси в гугъл I hate british airways, I hate lufthansa, I hate air france. Хората обичат да мразят.
Сега за обслужването и отношението към клиентите е друг въпрос и е ясно, че Раянеър тук са на дъното. Но това е само по причина да могат да си свалят цените. Никаква симпатия нямам към хора, които купуват билет за 5 евро и очакват обслужване като първата класа на Сингапур Еърлайнс. Например - ако те тъпчат в килийка преди бординг, то е за да се приключи въпросният бординг максимално бързо, за да може самолета да излети навреме и ти да летиш евтино...не е защото раян еър си мразят клиентите ей така за спорта. Ако ти затварят гейта точно в определената минута и нете пуснат като си закъснял с 1 минута е по същата причина. Сега, може да си мислиш, че като се отплеснеш в някое кафене е любезно авиокомпанията да те извика по уредбата и да те чака...ама това означава да чакат още 100+ човека в самолета и още няколко стотин на следващите ротации. Ако има отменен полет си има регулации на ЕС, които включват хотели, настаняване, храна и т.н., добре е всеки да е запознат с тях. Пък ако Луфтханза те настани в хотел, дори ако не е задължена, а Раянеър не го прави...просто вземи разликата от билета която си спестил с Раян и си плати нощувката в хотела. Пак казвам, 99% от тия оплаквания разпространени из нета идват от хора, които очакват много повече за сумата, която са платили или пък не са наясно с механизмите и правата си. Ако някой е недоволен от нещо нека отправи критиките си към ЕС, пределно ясно е че компания, която гледа да удари дъното с цените си ще се старае да спести от всичко, което не и влиза в задълженията.
Относно познатите ти специалисти...продължавам да съм крайно скептичен. Пилот в спанеър знаел, че инцидент бил само въпрос на време. Аз мога да кажа същото за абсолютно всяка авиокомпания по света и ще съм прав. Същия пилот лети ли на Еър Франс след AF447, лети ли на Qantas след гръмналия двигател в сингапур, лети ли на Бритиш след като 777 се приземи като глайдер, лети ли на собствената си(вече покойна) авиокомпания Спанеър след тяхната смъртоносна катастрофа? Има безкрайно стриктни регулации, и ако тия хора са забелязали нещо конкретно и нередно трябва да сигнализират, това е професионалното и сериозно и мъжко отношение, а не да говорят под сурдинка и да забраняват на приятели и познати да летят с раян.
- Блог за авиация и пътешествия
- форум за пътешествия