от onufrii » 28 Фев 2011 17:55
Привет на всички. Отдавна не съм писал никъде, но днес имам малко въпроси относно снимки които ми се връщат от скрийнърите напоследък, и след това което ми върна който е бил скрийнър днес на обяд реших да ги задам. Та какви са разбиранията за права снимка? Днес ми беше върнат кадър на F-16 с обяснението за крив хоризонт, въпреки че на самия кадър има сгради и други обекти на които си се вижда, че снимката е идеално права. Вероятно скрийнърът се е подвел по линията на плаца, ама не забравяйте все пак, че той може да се гледа под ъгъл и да заблуждава. Върха на това обяснение за кривия хоризонт беше преди време когато самолет на фона на небето ми беше върнат като крив. Как ги определяте? Друга снимка върната днес беше на Mirage-2000 с обяснението, че кадъра се повтаря. Ами съжалявам, но няма такова нещо - имам само една снимка на такъв самолет, и то челно, а не странично. Разбирам когато с това обяснение ми се връщат сходни снимки на различни бордове, въпреки че аз лично не съм съгласен - все пак различните бордове са си различни машини, а не просто един и същ ъгъл за снимане! Друг повод за отхвърляне - лошо изрязване. Какво всъщност се разбира под това? Пускам нос на самолет или насрещен ракурс със снимано само тялото - лошо изрязване! И най-редовния повод - композиция! Ами някога когато започваше да се прави сайта много се говореше за художествения елемент на снимките, а сега единствено се пропускат кадри от типа `не шавай - не мигай`. Снимка с два самолета в кадър - композиция. Снимка на динамична ситуация - композиция. Съгласен съм, че е нормално скрийнърите да отхвърлят част от снимките - това си е по тяхна преценка, но все пак мотивите понякога са меко казано учудващи!
Si vic pacem, para belum - 26030