Това което Делян казва за снимането на висока резолюция и resize с влошаване на качеството, съм го изпитал и аз. Или поне така ми се струва. Дали защото още не съм си опознал фотоапарата или по някаква друга причина, и аз имах чувството, че като правя resize от 8 мегапиксела до размер 1240x800 (или нещо подобно) на един ход, качеството се влошава. Аз реших въпроса за себе си по следният начин: когато снимам на максималната резолюция, правя resize на няколко стъпки, като след всяка от тях пускам Sharpen. Така крайният резултат (според мен) е по-добър. Разбира се, пак казвам, допускам, че това може да е ефект, който се получава, защото не снимам на оптимални параметри (поради незнание), но така или иначе, щом и Делян го е забелязал, може би има нещо вярно в цялата работа.
Аз от известно време имам следният проблем: забелязах, че снимките, които обработвам излизат с различна осветеност, в зависимост от това в коя програма ги отварям/разглеждам/обравотвам. Аз след като ги сваля на диска, първо ги разглеждам с Canon-ската програма, която дава информация за режима на снимане (така опизнавам фотоапарата си и се уча да снимам с него), след това ги обработвам на Photoshop-а (това е програмата, която най-добре владея), а след това изпозвам Irfanview за диапозитивно шоу, ако искам да ги покажа на някого.
Проблема е, че във всяка една от трите програми, снимката изглежда с различна осветеност. За да видите за какво става дума, погледнете тази снимка:
http://pic.bgspotters.net/?id=8436
Нея като я обработвах, ми изглеждаше, че е нормално осветена, а след като се появи на сайта ми се струва тъмна. Има ли някои от вас подобни преживявания и препоръки по въпроса?