Леки странности в лоу-коуст ценовата политика

Как да летя от А до Я, с какъв самолет, с коя авиокомпания и на каква цена

Леки странности в лоу-коуст ценовата политика

Мнениеот Buch » 03 Фев 2009 20:08

Здравейте на всички,
Не знаех точно, как да кръстя темата, но ето за какво иде реч.
Седя си днес и работя усилено, докато по едно време не ме обзе идеята да проверя за някоя нискотарифна далавера и, ивенчули, да си разходя задника нанякъде, може би. Не съм много сигурен дали Дортмунд е дестинацията, която търсих, но пък к'во му е , след като Wizz мятат до там. Набивам 2 дати някъде в обозримото бъдеще и се изцъклям, като виждам еднопосочна цена от 567.99 лв :rolleyes: Въпреки, че не съм (може би все още) голям пътешественик, все ми се върти главата, че 250-300 Е за раунд трип тикет из Европата е доста често срещана цена, било дори с прекачване в някой от големите хъбове. И при това цена, предложена от авиокомпания, далеч от лоу-кост далаверизацията!
Реших да си подложа мнението на съмнение и веднага отворих ЛХ да проверя срещу какви пари биха ме изсипали, ако не точно в центъра на Дортмунд, то поне някъде в околните ниви, и се оказа, че удоволствието, да ме закарат директно до Дюселдорф на същите дати, ще ми струва nur 220 E, без някакви си центове. Че и ще ме върнат!
Тааа, след толкова изписани простотии, следва и въпросът: На какво се дължи тази цена, на какво разчитат и има ли някой който ще даде 580 Е за Wizz, като за капак в тази цена дори не е калкулиран багаж (примерно) ?
Така де, ако аз трябваше днес да си букна пътуване до тази част на Германия за след 2 месеца, никога нямаше да му хрумне да платя толкова пари на Wizz! Да не говорим, че в ЛХ ще бодна дори едно Kaese oder Schinken, като едното нищо.
Вие какво мислите по този въпрос и конкретно за лоу кост предложението ?

Мерси
Аватар
Buch
най-спотър

Re: Леки странности в лоу-коуст ценовата политика

Мнениеот Емо » 03 Фев 2009 20:18

Ами това е причината да проверявам на глобалните сайтове какви предложения има до дестинация Х на еди коя си дата. Почти никога не гледам на сайта на авиокомпанията, освен ако не е монопол по маршрута...

Такава цена не е лоу-кост, разбира се, но знаем, че си има ценови контингенти, и като се пълнят, цените се вдигат...

Има хора, на който не им пука колко ще струва утрешния полет за DTM, защото, фирмата им плаща и става дума за голяма сделка, на други им плащат пък мама и тати, които и понятие си нямат какви са ориентировъчните цени и после се оплаквали, колко пари дали на детето да се прибере. Трети гледат да им е изгодно: сравняват, mix-ват полети, търсят алтернативни дати и превозвачи и т.н...

That's the low cost way of life. :-D
Аватар
Емо
супер спотър

Мнениеот VS11 » 03 Фев 2009 22:36

Отговорът се дължи на погрешната интерпретация на low-cost. Тук "cost" значи себестойност за тях като фирма, а не цена за потребителя. Това е един от най-готините маркетингови трикове на този тип оператори. Първоначално, когато са се появили (Southwest Airlines в САЩ се смятат за прабабата на този тип линии) те действително са имали доста по-ниска себестойност от традиционните презвозвачи, просто защото бизнес модела им е бил така организиран, и са предлагали по-евтини билети съответно. И постепенно се налага стериотипа, че "low-cost" = "low-fare/price". (Дори и сега много бизнеси в САЩ (не само а/к) продължават да рекламират, че са по-евтини от конкуренцията, защото себестойноста им е по-ниска).

Другия аспект, че независимо как една а/к се рекламира, те използват "yield management" и за всеки полет имат очаквания за заетоста. В твоя случай, имат известна доза увереност, че някой ще се пояеи, и ще си купи билет на тази цена. Тоест те поемат риска, че мястото може да остане непродадено вместо да ти го продадат на ниска цена.
Аватар
VS11
супер спотър

Мнениеот LZ-EZY » 03 Фев 2009 23:26

Аватар
LZ-EZY
супер спотър

Мнениеот Lozanoff » 04 Фев 2009 00:19

Определено Wizz дигнаха драстично цените.....от/до София!
Lozanoff
най-спотър

Мнениеот Емо » 04 Фев 2009 01:29

Аватар
Емо
супер спотър

Мнениеот merlin » 04 Фев 2009 03:59

Това с високите цени го е имало винаги, просто явно имат дати, на които "изчакват" да пуснат нормалните си цени.
Пример: Купувате си билет за Дортмунд от София, в една посока за следващата седмица и излизаше към 80 евро, но както при някои излиза за след 2-3 месеца цената е направо нелогична.
Извод: Дебнете ги! :rock:
Аватар
merlin
супер спотър

Мнениеот Dreamliner » 04 Фев 2009 10:54

Sky имаха интересна политика. Като видят, че има интерес върху линията от твоя компютър (дори без да си резервирал, само ако следиш всеки ден цените на полетите до Виена) вдигат цената. Миналата година бях намерил билет за 78 евро (пер персона) :P . Но след като известно време проверявах различни дати, ми обявиха 320 евро (само след 2 дни :evil: ), което тогава беше по-скъпо от Austrian и затова ме изгубиха като клиент :| .
Аватар
Dreamliner
супер спотър

Мнениеот stenk » 05 Фев 2009 15:50

Винаги го е имало този номер с високите цени. Просто още не са излезли истинските цени за тези дати , които е сигурно че ще са в пъти по-ниски.
Това го правят и огато още не им е ясно разписанието или дали изобщо ще има полети. Так беше и когато се местеха от Жирона на Ел Прат в Барселона. Имаше цени по 580 лева еднопосочно за след 6 месеца. После всичко се изясни и цените почнаха от 77 лева.
Същото са го правили и Скай. Преди да спрат полетите до Прага цените от София бяха 240 евро за еднопосочен макар и да се знаеше че няма изобщо да летят вече дотам.
stenk
супер спотър

Назад към Полети, билети, тарифи