на този етап и аз съм против железницата. защо? защото 1. ако я направят ще има само 2 спирки подуене и централна гара. това за подуене ок, ама после накъде? пак градския транспорт за да стигнеш до дома, централна гара е хуава само с оглед на това, че е транспортен възел. 2. цената на това влакче няма със сигурност да е, като цената на едно влизане в метрото 3. трябва специално влакче, не можем да пуснем обикновенна електричка, поддържането и и още трябва да убедим тези от БДЖ, че влакчето ще оправдае инвестициите и ще почне да печели след Х брой години., 4. за да бъде това влакче ефективно трябва да се напасне с разписанието, което също е малко не удобно. след 5-6 години пътникопотокът ще бъде да кажем 4 мл.пътници. (тук отварям един пример . Летище Внуково, днес обслужва 4-5 млн.пътници. влакчето им върви празно.отменят се дори по разписание. жалко, да но са го направили с перспектива да стигне до 18млн.души годишно, а москва има този потенцял, докато ние май не в обозримите 10-15 години.)
предимството на такива влакчета е бързината, докато тръгне от летището и набере скорост, вече трабва да спира на подуене (кофти) а след подуене влаковете се движат много бавно до Ц.Г. лошо. Обаче
къде виждам предимството на това влакче - възможността да се организира СИТИ Терминал на гарата, чек ин и така натак, но това за днес и за следващите години, с нашия пътникопоток...
Имайки впредвид развитието на Варна и Бургас, възможно и на Пловдив като нискотарифни летища, а и не само, днес от варна можеш с редовни полети да стигнеш къдет си искаш, ми се струва нелогично някой на влак от варна до софия и после от нашето летище... това остава в миналото... Межодругото този СитиТерминал може да се организира навсякъде другаде в центъра с удобна наземна инфраструктура и да се пуснат шатъл бъси(примери бол)дори ако е някъде да кажем на университета - по цариградско няма задръствания много, после по Брюксел точно 20 минути път.(в час пик) което ще е съпоставимо по време с електичката, но не и по вложените инвестиции.
Метрото - днес е иделаният варянт (ИМХО)
1. много по евтино за крайният потребител (предположително 1 билет за цяла софия, естественно ако не въведат система за зониране на тарифите в метрото, но дори и да въведат пак ще бъде по-евтино).
2. директна връзка Т2-Бизнес парк- център- люлин - ндк-централна гара-надежда-княжево-обяля максимум 1 прекачване на друг метрорадиус.
3. Инвестициите за метрото също няма да са хипер голями, метро до дружба така или иначе ще има, просто протягаме още 1 -2 станции до Т2, но си струва според мен, имайки впредвид че там ще има логистичен център с хотели, молове и кво ли още не.
сега си мисля на ум и стригам до мисълта: САМО МЕТРО, никви влакове. това ще спомогне за развитието на неавиационите дейсности на терминала и площите около него, тък като метрото е достъпно и универсално транспортно средство за всеки софиянец(в обозримо бъдеще), а влакчето ще бъде ползвано само когато пътуваме, тък като иначе по своята себестоимост няма да се оправдае, да ОТИДА ДО МОЛА SKYPORT, А ЩЕ отида в този дето е до мен...
хм... така.
ако обаче след време има ново летище което да е на 20-30-40 км. от софия, да тогава МОЛЯ ще строим железница до там!
а сега, аз казвам не на ВЛАКА. и Бойко също каза така, по мои внушения

[/img]