от mistoffelees » 19 Апр 2019 22:54
Реших да си направя малка лична класация на кандидатите (субективна и пристрастна) - не повод за flame, а просто за сравнение на база личен опит:
MAG - най-лошият вариант. Те управляват само лоукостърски летища. Аз лично не искам София да се превръне във втори Станстед - безкрайно задължително обикаляне между ненужни магазини (поне 10 минути), после 10 минути пеша до гейта и после пак нагоре-надолу по стълби (където дори един ескалатор няма на гейтовете, а думата "ръкав" е непозната). Определено не.
Fraport - ми... в краен случай. Бургас е съвсем прилично и се обслужва на нивото, което заслужава. Франкфурт обаче е най-отвратителното летище на Европа, естествено, и освен кошмарно разтеглените терминали и безумните връзки между тях се "отличава" с невярната си навигация и глупавия персонал от техния "helpdesk".
ADP - средна работа. T1 и T3 са CDG са so-so, но тази пролет T2 отново ми направи много приятно впечатление, както и преди години - учудващо дсобре работещ имашини за чекиране на багаж, достатъчно гишета и терминали, никакво чакане (е, малко повече от нужното блеещ персонал, но все пак Франция...). Orly още преди години беше приятно летище, поне по-новият терминал на заминаване (останалото беше по-компромисно); сега Orly 1-2-3-4 изглежда много добре, поне на хартия. За TAV мога само добри неща да кажа, като имам предвид какви чудеса от храброст правеха на "Ататюрк", работещ на 120% от капацитета си.
Мюнхен - о, да, да! Определено най-доброто в Европа в своя клас големина. Отлично проектирано и управлявано. Просто няма какво да им се иска повече - от свободното прекачване без идиотски проверки за "безопасност" до безплатното кафе и вестници на всеки гейт.
Копенхаген - ? Ето място, на което не съм бил. Ако обаче следваме идеята, че скандинавците са прецизни почти колкото немците и ако се опрем на опита ми неочаквано сносното (отвътре) летище "Арланда" в Стокхолм (макар и с друг оператор), то може би резултатът няма да е лош.