Обработка на снимките

Мнениеот harrier » 13 Ное 2006 14:03

Аватар
harrier
член на екипажа

Мнениеот Делян » 13 Ное 2006 14:55

Аватар
Делян
супер спотър

Мнениеот harrier » 13 Ное 2006 15:01

Аватар
harrier
член на екипажа

Мнениеот Делян » 13 Ное 2006 16:44

Аватар
Делян
супер спотър

Мнениеот Toni » 13 Ное 2006 17:52

Аватар
Toni
член на екипажа

Мнениеот toni75 » 06 Дек 2006 16:34

С доста голямо закъснение се включвам, но както се казва : "По-добре късно, отколкото никога" :)

Това което Делян казва за снимането на висока резолюция и resize с влошаване на качеството, съм го изпитал и аз. Или поне така ми се струва. Дали защото още не съм си опознал фотоапарата или по някаква друга причина, и аз имах чувството, че като правя resize от 8 мегапиксела до размер 1240x800 (или нещо подобно) на един ход, качеството се влошава. Аз реших въпроса за себе си по следният начин: когато снимам на максималната резолюция, правя resize на няколко стъпки, като след всяка от тях пускам Sharpen. Така крайният резултат (според мен) е по-добър. Разбира се, пак казвам, допускам, че това може да е ефект, който се получава, защото не снимам на оптимални параметри (поради незнание), но така или иначе, щом и Делян го е забелязал, може би има нещо вярно в цялата работа.

Аз от известно време имам следният проблем: забелязах, че снимките, които обработвам излизат с различна осветеност, в зависимост от това в коя програма ги отварям/разглеждам/обравотвам. Аз след като ги сваля на диска, първо ги разглеждам с Canon-ската програма, която дава информация за режима на снимане (така опизнавам фотоапарата си и се уча да снимам с него), след това ги обработвам на Photoshop-а (това е програмата, която най-добре владея), а след това изпозвам Irfanview за диапозитивно шоу, ако искам да ги покажа на някого.
Проблема е, че във всяка една от трите програми, снимката изглежда с различна осветеност. За да видите за какво става дума, погледнете тази снимка:
http://pic.bgspotters.net/?id=8436
Нея като я обработвах, ми изглеждаше, че е нормално осветена, а след като се появи на сайта ми се струва тъмна. Има ли някои от вас подобни преживявания и препоръки по въпроса?
toni75
най-спотър

Мнениеот HORNISE » 06 Дек 2006 17:14

Едно нещо което е неоспоримо и няма начин някой да докаже противното - при обработка на снимките с ФШ и последващо смаляване на големината на картинката, да речем от 3072-2048 на 1152-768, единственната възможност е качеството да се ПОДОБРИ. Незнам какъв е ефекта от другите програмки, не ги ползвам, но логиката също говори че качеството трябва да се качи. Пак го казвам - снимайте ВИНАГИ на макс резолюция и после рисайзвайте.
I take pictures, Photographic pictures...

Аватар
HORNISE
член на екипажа

Мнениеот tsonpen » 06 Дек 2006 17:59

При всяко презаписване на jpg се влошава качеството! Натрупват се компресии една върху друга. Затова понякога при рисайзване може новата картинка да изглежда дори по-зле. Ако можете да си позволите да снимате tif или на служебния формат на камерата на макс. резолюция, а после рисайз и запис на jpg във photoshop е най-добре. Но това, разбира се е почти невъзможно. Sharpen при намаляване на пикселния размер е задължителен, многократните sharpen-и не мисля, че са добра идея.
Нормално е снимките да изглеждат различно в различните програми. При photoshop настройките на color settings и proof setup променят цветовете на екрана, а color settings дори не само на екрана. При коректното им настойване би трябвало да няма изненади по-късно.
Аватар
tsonpen
супер спотър

Мнениеот Han Solo » 06 Дек 2006 19:00

May the Force be with You
Han Solo
най-спотър

Мнениеот Делян » 22 Дек 2006 18:25

Аватар
Делян
супер спотър

Мнениеот Han Solo » 22 Дек 2006 19:16

Han Solo
най-спотър

Мнениеот Делян » 22 Дек 2006 20:19

имам D350 или Digital Rebel XT и компютъра си го разпознава като външно устройство, а и драйвъра имам също. самото упътване пише, че Windows XP имал проблеми с RAW и това ме учудва. не че съм тръгнал да обработвам RAW, но когато прехвърлих снимките, RAW липсваха.
Аватар
Делян
супер спотър

Мнениеот Han Solo » 22 Дек 2006 20:34

хъммм аз до сега ползвам главно четец за карти но дори и когато съм закачал апарата си директно към компа проблем не съм имал - разпознава си го като външен диск и си копирам от него файлове без значение какво им е разширението, даже веднъж го ползвах за да кача на картата няколко снимки в тифф и псд формат. Друг е въпроса че апарата ми е Никон. Въпреки всичко нормално е да можеш да видиш и свалиш файловете от картата, за отварянето им в някоя програма - тогава обикновенно изскачат проблемите. Пробва ли да ги свалиш през четец за карти?
Han Solo
най-спотър

Мнениеот Делян » 22 Дек 2006 21:00

нямам четец за карти, само USB кабела, но в упътването пише, че е желателно да използвам CameraWindow програма която също идва в пакет с камерата, но до сега никога не съм я инсталирал. ще я инсталирам и ще видя дали прави същите номера.
Аватар
Делян
супер спотър

Мнениеот Toni » 22 Дек 2006 21:29

Изображение

Деляне, купи си такова устройство, би трябвало да струва около 10-15$ при вас. С него трансферът е опростен максимално.

Освен това, не слушай всичко, което казва канон. Според тях, техния софтуеър е най-велик. Само че има една програма с главно П!!!

Ако имаш проблем с RAW (в твоя случай CR2), това е защото компютърът ти не разпознава този файлов формат. Но това не е проблем на Уйндоус.
Аватар
Toni
член на екипажа

ПредишнаСледваща

Назад към Фотография