от l.kanelov » 20 Яну 2011 13:19
Благодаря за отделеното време относно снимката на FBA.
Вариантът с motion blur е просто един експеримент, който исках да видя дали ще допадне на господата скрийнъри. Да, софтуерно е постигнат, а не чрез panning (както би трябвало), но си има причина за това.
Относно кадрирането - аз лично не виждам проблем да има малко "въздух" пред самолета, още повече че поставянето на обекти точно в центъра на кадъра никога не е било добра практика от гледна точка на композиция. Не е случайно, че има правило на третините, касаещо точно това, макар в случая обектът да не е оптималният пример за прилагане на това правило. Иначе честно казано не си спомням опашката да е така насилствено отрязана на оригиналния кадър, който изпратих, както е на кадъра, показан от Toni в тази тема. Да, както каза HORNISE наистина има малко разстояние от към стабилизатора, но съм почти (трябва да погледна) сигурен, че не е така отрязано. Да не би при качването сайтът да е направил това по някаква причина?
Относно табелата/сиянието - да, наистина като че ли съм пропуснал отчасти случая със сиянието, но табелката нарочно я оставих така, за да може да се чете.
HORNISE спомена проблем с шум и острота - да, в действителност техниката, с която я правих (тогава това имах под ръка) не е велика. Става въпрос за турбосапунерка с малка матрица и вариообектив, който не блести с особена рязкост в дългата си част (както повечето), а и все пак снимката е през стъкло, което допълнително сваля леко рязкостта. И все пак аз не мисля, че в този си вид има проблем с остротата както и с шума поне в основните зони на интерес. А пък и все си мисля, че техническото осигуряване би следвало да се гледа последно, още повече че това не е сайт за сток фотография, където техниката наистина е от огромно значение. Разбира се това е мое лично мнение, което явно се различава от това на скрийнърите, в което няма нищо лошо. Всеки си има право на собствена гледна точка.
Съжалявам, че изписах толкова неща по повод тоя експеримент, но понеже получих информация в и-мейла, че снимката е коментирана във форума реших да драсна няколко реда.
Благодаря още веднъж за отделеното внимание.