Изненадан съм от подобен род „дискусия”!
Определям себе си като „надскочил посредственото ниво фотолюбител”
Като Човек, обаче искам да изразя мнение и да попитам: Какво спечелиха страните от това мерене на...... „обективи”????
Сам си отговарям – Много по-малко отколкото загубиха!
Трезвият глас на tu134 не „хвана дикиш”, жалко!
Тук сме хора, които изповядват една чиста и безкористна любов към авиацията, независимо от това дали сме свързани професионално с нея или не. Предполагам, че болшинството са просто ФЕНОВЕ.
Хубаво е да уважаваме и да помагаме на ближния (съфорумеца). Нека всеки, който може и иска да е полезен да се изкаже. Нека професионалистите да не се притесняват, че ще се напука пиедесталът, от който гледат „простолюдието” и да споделят опита си. Никой от тук присъстващите няма да им „изяде хляба”! Имам предвид техническата страна на фотографията. Естетиката е нещо субективно и винаги ще бъде такова. В математиката, 2 плюс 2 е винаги равно на 4, независимо дали го е изчислил първолак или професор по математика! Има обаче, категории, които не подлежат на измерване с мерни единици. За да се даде оценка на една снимка (след техническото и изпълнение) е необходим опит, усещане, добронамереност... и много други позитивни качества.
Позволявам си този непривично дълъг за мен коментар, защото съм сигурен, че временните различия могат да бъдат преодолени в името на една обща идея!
За капак и за да „вгорча” живота на скрийнарите съм ги „бомбардирал” с няколко снимки от днес.
Хайде и нещо по-така....
Вижте следващата снимка. Те и двамата летят, независимо колко са различни!!!!!!

Та като съм взел думата, да си довърша приказката:
В процеса на дебата се зачекна темата за защита от кражба (недобросъвестно използване) на снимките качени на сайта.
Следвайки логиката, че гилотината е радикално средство срещу пърхот, то най-добрата защита срещу кражба е да не качваме нищо...
Исторически вроденото ми чувство за уважение към човека отсреща, не ми позволява да ви пусна да видите снимката на Jetpilot без т. нар. water mark.
Отне ми около 15 минути с моите „леви” ръце да залича опита за индивидуализиране на снимката. Сами си правете изводите.
Още един коментар, за така наречените „скучни” снимки.
И аз искам да снимам интериора на LZ-BTZ или Ан-124, който е натоварил военна техника, но дали е възможно? Колцина са тези, които имат достъп до по-нетрадиционна гледна точка в сравнение с другите, които обикалят около оградата и „точат лиги”? Това обаче, променя ли удоволствието от направените снимки и възможността те да бъдат споделени? Твърдо не!
И тъй като тези „камъни” са в една определена „градина” - да кажа, че снимките на този автор, винаги са били всред най-харесваните от мен. Това може да го направи „голям” фотограф, но за да бъде „голям” човек, трябва да се съобразява с и „малките хора”.