Няколко въпроса за British Airways

Как да летя от А до Я, с какъв самолет, с коя авиокомпания и на каква цена

Няколко въпроса за British Airways

Мнениеот ruudgers » 04 Май 2009 01:41

Здравейте! Радвам се, че в крайна сметка се присъединих към форума. Нов съм, но отскоро придобих интерес към тази област, а забелязвам, че тук има доста специалисти и добре информирани хора, които биха дали полезни съвети относно авиотранспорта :wink:. Като по-запознати с материята бих искал да попитам 2-3 неща, а ако някой намери време да отговори ще се радвам.
След около месец ми предстои пътуване до Вашингтон, Окръг Колумбия с British Airways през Лондон. Това ще ми е вторият полет, след един доста неприятен за мен първи такъв с БългарияЕър до Брюксел. Ето и моите въпросчета:
1. Кацам и излитам от Терминал 5 на Хийтроу, но между полетите имам 1:05 ч. да намеря самолета за Вашингтон. Ще ми стигне ли този час?
2. Минавам ли през паспортен контрол, чек-ин гише, дават ли ми други бордни карти или направо транзит минавам за другия гейт?
3. В сайта на Бритиш намерих някаква промоция за натрупване на прелетяни мили и т.н. Blue Card. Дали има някаква реална полза, ако си изкарам такава карта, има ли някакви уловки и ще имам ли някаква "печалба" от тези 4 полета с тях (София-Лондон-Вашингтон-Лондон-София) и евентуално до края на годината още 1-2 полета с тях?
Благодаря ви предварително :)
Аватар
ruudgers
спотър

Re: Няколко въпроса за British Airways

Мнениеот Делян » 04 Май 2009 13:48

дори и да го изпуснеш, ще те сложат на следващият. дори може да кажеш на стюардесата, че имаш полет след един час до Вашингтон и няколко индиици ще те чакат от ръкава и директно ще те прехвърлят с автобусче до ръкава за Вашингтон, но не ти гарантирам, на мен ми се е случвало веднъж и те по принцип чакат пред вратата за пътници които им е много кратко времето за прехвърляне от полет на полет. също следващият полет винаги си чака пътниците освен ако няма някакво огромно закъснение. а, може и предварително да провериш от кой ръкав е следващият ти полет. задължително ще преминеш през паспортен контрол. но той ще е пред самият ръкав на вторият полет, няма да излизаш от контролираната (така да се каже) зона, ти си транзитен пътник и няма за какво да се притесняваш, те са го измислили. англичаните са доста организирани хора и съответно British също. за бордна карта би трябвало да ти я дадат (за вторият полет) още от София, но понякога не правят това, не знам каква е причината. ако не ти я дадат от София ще ти я дадат пред ръкава за вторият полет.
от карта винаги има полза, дори не вярвам да е истинска карта а просто номер който получаваш при регистрация. аз пресметнах че трябва да прелетиш 3-4 пъти Атлантическият за да получиш един безплатен вътрешен (в Европа) полет а също може да прехвърляш мили от компания на компания стига да са в същата група. например British са част от http://www.oneworld.com така че може да разменяш мили с всички други компании които са част от Оneworld.
Аватар
Делян
супер спотър

Мнениеот ruudgers » 04 Май 2009 15:48

Благодаря ти за бързия и изчерпателен отговор!
Доколкото разбрах от сайта на Бритиш това Blue Membership Card си е като дебитна карта, която се издава с личните данни. Даже намерих формуляр, който се попълва. Но мисълта ми е да не би да има някакви уловки, такси, знам ли... Иначе не е проблем да се изкара една такава знае ли човек кога и колко ще му се наложи да пътува... :)
Аватар
ruudgers
спотър

Мнениеот atzah » 04 Май 2009 17:52

Май по скоро говорим за това
http://www.britishairways.com/travel/ec ... blic/en_no
142/143/319/320/321/332/333/343/380/733/734/735/736/73G/738/739/744/762/763/772/773/AN4/CR9/DH4/ERJ/E75/E90/E95/F70/100/M81/M82/M83/M87/T20/TU3/TU5
atzah
супер спотър

Мнениеот ruudgers » 06 Май 2009 01:39

Всъщност говорех за това: https://www.britishairways.com/travel/e ... /_gf/en_bg :)
Направих си акаунт, в който ще се вписват пропътуваните мили и един ден може би ще мога да ползвам някаква отстъпка или бонус.
Само не можах да разбера дали този Blue Membership се изразява в нещо повече от един персонален код, който се дава при резервации? Дали ще пристигне пластмасова карта на домашния адрес или нещо подобно, за да знам дали да наглеждам пощенската кутия или всичко ще е онлайн? Благодаря предварително, ако някой сподели опит :) :oops:
Аватар
ruudgers
спотър

Мнениеот A330-200 » 06 Май 2009 09:22

A landing is simply a controlled collision with the ground!
The 3 most useless things in aviation are the sky above, the fuel on the ground and the runway behind you.
Аватар
A330-200
супер спотър

Мнениеот ruudgers » 06 Май 2009 11:30

Благодаря за отговора! :P
Обаче аз малко късно се усетих за membership-а... Вече имам купени тези билети София-Лондон-Вашингтон-Лондон-София и не съм въвеждал код, защото просто тогава го нямах и незнаех, че има такава опция... Дали мога някак си в последствие да го добавя или да го регистрирам? :roll:
Аватар
ruudgers
спотър

Мнениеот atzah » 06 Май 2009 13:44

Можеш при чекин да помолиш да ти ги добавят. Дори бъди настоятелен.
Почти винаги този номер, ти се изписва и на Бордната карта.
По принцип може и със задна дата да се добавят, но си е разправия, особено ако е за партньорски авиокомпании. Но се прави. На мен примерно ми сложиха точки от ЛОТ на Луфтхаза картата за полет месеци преди това.
142/143/319/320/321/332/333/343/380/733/734/735/736/73G/738/739/744/762/763/772/773/AN4/CR9/DH4/ERJ/E75/E90/E95/F70/100/M81/M82/M83/M87/T20/TU3/TU5
atzah
супер спотър

Мнениеот mitkobiker » 06 Май 2009 14:39

Един час връзка е леко стресиращо, но ще стане, ако няма закъснение с тръгването от София.
Ден преди полета можеш да си направиш и бордните карти чак до Вашингтон ;-)

Аватар
mitkobiker
супер спотър

Мнениеот Dreamliner » 06 Май 2009 22:54

Един час е добре, но бързай, защото доколкото видях като бях на Хийтроу Т5 преди месец презокеанските/трансконтиненталните полети оперирани с 744/772 са на сателита на Т5 (гейтове B & C са на сателита, а А - на главния терминал), докъдето се стига чрез (май?) някакво подземно влакче :roll:

Изображение

(Ето това търсиш в случай че си на гейт B*/C*, а идваш от главния терминал)

Успех, приятен полет и се надявам да ни драснеш някое друго редче в темата "Авиационни блогове и trip reports" :wink:

Доскоро
Dreamliner
Аватар
Dreamliner
супер спотър

Мнениеот ruudgers » 08 Май 2009 02:01

Благодаря ви много за помощта и насоките! :P
Ще трябва да съм доста организиран, защото това ще ми е първи полет от такъв тип (прекачване, транзит, презокеански и т.н.). Надявам се да се справя, защото ако изпуснем този самолет става лошо... :lol: .
Само за информация самолетът за презокеанския е Боинг 777, това го казвам относно тези "сателити" може би да сме на главния терминал, за да не се мотая и чудя с тези подземни влакчета и т.н. :roll:
За трип рипорт-а ще се помъча да щракна някоя и друга снимка с моята сапунерка, освен ако не съм тотално стресиран :lol: :lol: :lol: .
Искам само да попитам някой компетентен дали мога някак си предварително да уведомя/помоля Бритиш да ми добавят тези мили и бонуса в моя blue membership, защото незнам дали ще попадна на приятелски настроена служителка на чек-ин :? . Някак си по имейл, телефон или знам ли... ? :roll:
Аватар
ruudgers
спотър

Мнениеот charlotte » 14 Май 2009 17:30

въпреки че говоря по принцип мисля че ще имаш достатъчно време да се придвижиш до полета за Вашингтон. Пътувах с Бритиш преди две седмици до Токио и мисля че е възможно за около час да се сменят полетите. Важното е да не се притесняваш, и всичко ще бъде наред. След ден пътувам обратно до Брюксел и имам около два часа за да сменя самолета, надявам се да ми стигнат. Относно ФФ програмата им не мога да бъда очаровам от точките които получих, излиза че трябва да пътувам 4 пъти до Япония за да ползвам "безплатен" полет наблизо в Европа. Успех и приятно пътуване. И снимай, снимай, снимай... :-D
грешка имам 6 часа на летището в Лондон, добре че си проверих резервацията заради тази тема :D
Не можеш да получиш нещо, което никога не си имал, без да направиш нещо, което никога не си правил.
charlotte
спотър

Мнениеот ruudgers » 15 Май 2009 22:28

Да, ще гледам да бъда спокоен и да действам бързо :)
А за програмата с точките, по-горе споменах, че когато купувах билетите нямах регистрация за membership-а и тия точки никъде не са отразени. Дали след полета ще се начислят или трябва някак си аз да ги карам служителките на чек-ина... :roll: Ако имаш идея, моля сподели :D
Аватар
ruudgers
спотър

Мнениеот vla_don » 16 Май 2009 10:58

Когато си се регистрирал за "club member" сигурно си полуил по е-маил копие на картата си или поне номер. Ако имаш копие го показваш на ВСЕКИ чекин, който правиш при това пътуване или поне им даваш номера, за да го вкарат. Следващият път, когато си купуваш билет, го вкарай в резервацията и няма нужда да го показваш. Просто се логвай преди купуването на билета с акаунта, който си правиш и от там търси полет и купувай билет. Поне така е при Lufthansa. А на служителките от чекина това им е работата - не ги мисли. След полетите минава известо време до отразяването им в твоя профил. Във всичките системи има елемент на човешки контрол. Липсващи полети също могат да се регистрират със задна дата. На Lufthansa до една година. Добре е да си пазиш бордните карти. докато си видиш полетите регистрирани.
VD
vla_don
по-спотър

Мнениеот ruudgers » 26 Май 2009 15:49

Понеже виждам, че тук е едно от малкото места, където човек може да получи качествена помощ и съвет искам да попитам още нещо :oops: . Погледнах в резервацията и там пише, че имам право на 2 куфара по 23 кг багаж :roll: Та мисълта ми е, че за момента мисля да се възползвам от 1 куфар от 23 кг, но на връщане може би ще ми се наложи и втори и си мислех дали ще има проблем на 1 страна с 1 куфар, пък на обратно с 2?
И още нещо... Чек-ина отваря в 12:30 и затваря 30 минути преди полета, т.е. 14:00 (полета е от 14:30). Кога е най-подходящо да се "изсипя" там с големия куфар :lol: Благодаря!
Аватар
ruudgers
спотър

Следваща

Назад към Полети, билети, тарифи