Предлагам за мото на FF-програмата да се сложи нещо от сорта на:
"Bulgaria Air FF Programme - An Aerospace Travesty", префразирайки заглавието на един филм с Лесли Нилсън

Случките, за които става въпрос, за пореден път доказват, че бизнес не се прави с "имане", а с "търсене на ефективност". Сега имаме нови и достатъчно самолети, но ефективността според мен е нищожна. Имаме FF-програма, но за ефективност и дума не може да става - няма ясни правила за начисляване и употребяване на точките, трябва "одобрение" (!?), трябва служителите да са на кеф за да си свършиш някаква работа, свързана с програмата, да не говорим, че тези от компанията явно бягат от интернета, като от чума, защото и дума не може да става да се направи един нормален портал, от където клиентите да си проверяват сметките, да избират премии и тн. Още нещо - никаква опция с тази карта да се чекираш или нещо такова! Други партньори незнам дали има, но ако има - не ми се мисли с каква скорост протича взаимодействието между компанията и другите институции.
Докато при M&M, на която програма съм "лоялен клиент", нещата са други - можеш да трупаш точки с летене, с рент-а-кар, с пазаруване в магазини за дрехи, козметика, в аптеки, с абонамент за вестници и списания, с финансови и застрахователни услуги, хотели и тн. Можеш да се чекираш онлайн, можеш да се чекираш на автомат на летището, всичко е до такава степен интегрирано, че става за секунди. Аз вече дори при чек-ин на гише си давам само M&M-картата и много рядко се налага да си давам паспорта дори.
Що се отнася до бонусите - вече два пъти получавам ъпгрейд на гейта, преди да излетя, което го отдавам само на наличието на картата и на това, че през последната 1-2 години съм доста активен клиент на Star Alliance. При това в единият от случаите бях платил най-ниската възможна тарифа за полета, която даже и на сайта на компанията не се предлагаше (намерих я през expedia).
И тъй като съм убеден, че някой за пореден път ще защити клубът по интереси, изричайки превърналата се в крилата фраза "Те нещата стават бавно", нека само да уточня, че стартът на програмата за лолялни клиенти стана малко след създаването на компанията! От тогава (близо 6 години) така и никой не разбра как функционира тази програма!!! Освен това, в условията на сериозна конкуренция, тези неща или трябва да стават веднага или си загубен - това е!