Конвертирането на FAA лиценза ми в български вече е факт - вчера си взех бревета.
Процедурата е наистина лесна и евтина:
Подава се заявление в ГВА за полгане на теоретичен изпит (всъщност се минава два пъти изпита по Въздушно право (010) - по един път за CPL-a и IR-a, като вариантите за мястото на провеждане са два - ЧТК или ИВТ) а след изпита/те се подава заявление за "замяна на бревет" (това е термина, който използват в ГВА).
Таксите общо са 150 лв., както следва:
-30 лв. разглеждане на документи
-20 лв.за двата изпита
-100 лв. за издаване на документа
Упражнението ми отне 2 месеца понеже хванах периода на празниците и преместването на ГВА в новата им сграда. Нямаше никакви практически изпити (летателни проверки) или други формалности.
А сега нещо ново:
(нямам доказателства за информацията, която следва - просто "градска легенда" от последния ден, която времето ще трябва да потвърди/отхвърли)Вчера чух, че ГВА
"са въвели" FCL-a и ще го обявят официално съвсем скоро. Не мога да твърдя със сигурност, че това е вярно - просто информацията циркулира из пилотските среди. Очакванията са, че всички които имаме вече издадени лицензи ще получим JAR-овските автоматично (заварено положение). Ако това стане ще се окаже, че съм конвертирал FAA лиценз в JAA за 150 лв.+2 месеца+2 теста на компютър по 15 мин.

- дай боже всекиму. Но това засега е само в сферата на вероятностите. Ако се сбъдне - ще се похваля!