Българскта гражданска авиация през 2005 г.
Антон Василев

 За гражданската ни авиация 2004 г. беше интересна, но не и изпълнена с неочаквани събития. С тези няколко реда ще се опитам да събера две и две и по някакъв начин да систематизирам и анализирам събитията през предстоящата година. Много пъти във форумите на BGSpotters.net сме дискутирали липсата на адекватна официална информация, която ние с общи усилия успяваме да компенсираме. Всеки от нас е чул нешо оттук оттам и малко по малко ще съберем пъзела.

Първо ще се спра на

пътникопотока .

Това е факторът, който въобще не може да ни изненада. Всички са единодушни, че тенденцията е към плавно, но стабилно, покачваване: по-слабо при редовните полети и малко по-силно при чартърите.. Тази година София, Варна и Бургас ще облужат почти равен брой пътници, по около 1,4 милиона. Общият ръст догодина ще бъде между 3-10 %, като горната граница е оптимистична прогноза и тя ще е единствено възможна при много силен летен сезон. Големият интерес към закупуване на имоти в България от граждани на ЕС и главно от Великобритания също би могъл да окаже положителен ефект.

Компаниите :

според МТС през 2004 г. българските превозвачи са успяли да си върнат част от пазара на чартърни полети и сега техният дял е около 50%, или общо около 20% от целия пътникопоток от/до България.

До тук всичко звучи добре и умерено оптимистично. Сега обаче ще се спрем поотделно на превозвачите.

Предстои процедура за приватизация на България Ер. Това поражда много въпросителни, поради многото интереси, които се преплитат. Предпоплагам, че сегашното правителство въпреки голямото си желание няма да успее да продаде авиокомпанията. Смяната на управлението също ще забави процедурата. Не е изключено да бъдат заведени съдебни дела от изгубилите в надпреварата. Предвид практиката на това правителство при подобни сделки, може да се каже, че вероятността за такъв сценарий е голяма. Това като цяло би се отразило негативно на превозвача, чието ръководство ще бъде с вързани ръце и ще може да взима само краткосрочни решения. Основният проблем ще бъде със самолетния парк. Още тази година България Ер ще остане само с 5 самолета, поради изтичане на договори за лизинг. А при нарстващ пътникопоток и откриване на нови дестинации, за следващата година ще са необходими 8-9 машини. На всички ни е ясно, че “Боинг не се намира от днес за утре” и може да се очаква затруднение при изплнението на полетната програма.

Докато все още е в държавни ръце, България Ер ще получава “помощ” от А/О 28, които много искат да си играят на авиокомпания.

2005 г. не изглежа особено оптимистично за “националния превозвач” и трябва да се подготвим за турболенция.

Друго интересно явление в нашето небе се явява Хемус Ер, която наскоро обяви че е погълнала Виаджо Еър. Този нов “гигант” на нашата авиация, поне за такъв го смятат неговите собственици, е с най-непредсказуемо бъдеще. Инвестиционната програма на ТИМ/”Хемус холд” звучи много амбициозно: купуване на бившата АТБ на Балкан, изграждане на кетъринг център, поглъщане на Виаджо Еър и участие в приватизацията на България Ер. До тук много добре, но идва поредното “обаче”...Ако се загледаме внимателно ще открием липса на логика. Мрежата от дестинации е малка и с ниски честоти на полетите. В същото време самолетният парк става все по-разнообразен. Хемус летят с БАе-146, Ту-154М, Ту-134А, Як-40, Л-410 и се говори за покупка на два Боинг 737. Това са 7 различни типа, с които се обслужват малко повече от 10 дестинации. Предполагам, че през 2005 Хемус ще се сбогуват с Ту-134, ще останат с един Ту-154, ще получат трети “нов” БАе и евентуално два 737-400. Най-вероятно АТР-42 ще започне да заменя Як-40. С нетърпение ще очакваме изненадите от страна на най-противоречивия и неясен превозвач.

Къто пълен антипод на Хемус бих посочил ВИА, компанията, която няма да ни изненада с нищо през следващите месеци. От тях може да очакваме единствено да започнат да летят на два двигателя с цел икономия на гориво.

B . A . C . Въпреки многото слухове около смяната на собствениците, ер чартър-а има сравнително ясна програма за следващата година. Отказват се от Ту-154, ще върнат двете МД-та на Swiss и догодина ще летят с пет МД-80. Като цяло те заменят един работен кон с друг по-ефективен и може би по-подходящ. Ако все пак имат трудности с капацитета, най-вероятно ще прибегнат до добрата стара 54-ка.

Очаква се BH Air да пенсионират Ту-154. Ако това наистина стане, ще видим поне още два Еърбъс-а с българска регистрация.

Догодина Авиоотрядът (28) ще получи “нов” самолет – Б 737-500, с който някои хора най-накрая ще реализират мечтата си да имат истинска авиокомпания и да возят пътници. Веднага след това правителството ще продаде “много” изгодно “стария и раздрънкан Ту”

Карго компанийте ни са се обрекли до дупка да експлоатират Ан-12 и Ан-26. Предполагам, че на товарния фронт няма да се случи нищо съществено. Искрено се надявам да успеят да поддържат 35-40 годишните си самолети в прилично състояние и да спазват правилата за безопастност.

Най-интересните събития през следващата година ще се въртят около

Летищата

София, Варна и Бургас.

Още през пролетта ще се вдигне голям шум около концесията на Варна и Бургас. Предвид предстоящите избори и летен туристически сезон, правителството ще се постарае да предаде ключовете на новия собственик през април. Ще се вдигне много шум защото със сигурност ще има много обвинение в корупция и задкулисни игри, но това няма да е изненада за никого. Междувременно избраният инвеститор ще обяви своята инвестиционна програма, която ще бъде от особена важност за разеитието на целия крайбрежен регион. Не зная дали хората вече са осъзнали, че стопанисването на летищата от един инвеститор може да се окаже решаващо за целия туристически бизнес. Дано да бъде избран най-подходящия кандидат и още догодина да сме свидетели на реални строителни деиствия.

2005-та ще бъде не по-малко важна и за София. До края на август ще кипи строителство, което ще затрудни в голяма степен функционирането на Летище София и ще бъде особено предизвикателство за сигурността на полетите. Разбира се цялото шоу няма да приключи с прерязването налентата защото ще има множество “довършителни” работи. Все пак след 30-годишно чакане София ще може да се похвали с ново летище. Всички много ще се гордеят, че и ние имаме “терминал с ръкави като на запад, и писта, на която да каца 747”. Чисто моя спекулация е предположението, че ще има поне един повреден самолет още в първите седмици след откриването на Терминал 2. Push Back – това е нова техника и мисля, че няма да ни се отдаде лесно да я усвоим :)

Остана да спомена

спотърите .

Те (ние) ще продължат да си играят на стражари и апаши с полицията, но пък ще станат повече и ще получат международно призание.

Е, очертава се много интересна година:)